TOP
how to

How to: blind bakken

Nooit meer een quiche met een ‘zompige’ bodem? Dan begin je best met het blind bakken van je deeg. Blind bakken wil eigenlijk zeggen dat je de bodem van je quiche of taart op voorhand bakt, zonder de vulling. Bij een quiche zorgt dit ervoor dat het deeg mooi gaart voor je er de vloeibare vulling in doet. Hier leg ik het je even uit:

NODIG?

  • bakvorm
  • 1 rol bladerdeeg of kruimeldeeg
  • bakpapier
  • keramische bakparels

HOW TO?

  • Verwarm je oven voor op 180°.
  • Laat het deeg even op kamertemperatuur komen zodat het straks mooi soepel is.
  • Rol het deeg open en plaats het samen met het papier in de bakvorm. Haal je het papier er liever van? Dan vet je best je bakvorm in met wat boter.
  • Duw het deeg lichtjes aan zodat het mooi de bakvorm aanneemt.
  • Snij randen weg indien ze over de vorm komen.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat die straks minder zal rijzen.
  • Leg op het deeg een groot vel bakpapier zodat het over de randjes komt.
  • Vul de vorm nu met steunvulling zoals bijvoorbeeld deze keramische bakparels. Zorg dat de bodem mooi is bedekt met de steunvulling zodat de randen niet kunnen inzakken.
  • Plaats de bakvorm 10 à 15 minuten in de oven.
  • Haal de bakvorm uit de oven en neem het bovenste bakpapier met daarin de keramische bakparels weg. Giet de hete bakparels in een kommetje met water om af te koelen.
  • Plaats het deeg nog even in de oven voor 5 minuten zodat het nog even ‘droog’ verder gaart.
  • Haal het deeg terug uit de oven en laat afkoelen.
  • Nu kan je de vulling toevoegen.

TIP

Heb je geen keramische bakparels in huis? Vervang die dan door rijst, bakbonen of droge peulvruchten. Zolang de steunvulling maar droog en geurloos is én wat gewicht heeft. Achteraf kan je ze niet meer gebruiken om op te eten.

«

»

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *