TOP
saus

Mayonaise

Mmmayonaise! Ik hou wel eens van een klassieke, verse mayonaise bij (groenten)frietjes of een salade. Zonde dat heel wat mensen dit nog niet zelf maken want het is eigenlijk heel gemakkelijk en ook een pak lekkerder. Met slechts enkele ingrediënten staat er al een portie op tafel.

Mayonaise is een van mijn eerste probeersels in de keuken geloof ik. Je kan dit op verschillende manieren maken, met een klopper, een handmixer, een staafmixer, een blender of een keukenmachine. Ik heb alles intussen al eens geprobeerd, maar de staafmixer blijft mijn favoriet.

 


 

Ingrediënten

1 ei
1 el goede mosterd
200 ml olie (afhankelijk van hoeveel mayonaise je nodig hebt)
peper
zout
(optioneel) een scheut azijn
(optioneel) citroensap

Bereiding

— Zorg dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben, bij voorkeur kamertemperatuur.
— Meng het ei met de mosterd en (optioneel) azijn en/of citroensap in een kom.
— Voeg een scheutje olie toe en mix met de staafmixer tot je voelt dat de mayonaise aan het dikken is. Voeg beetje bij beetje de rest van de olie toe tot alles mooi gebonden is.
— Kruid af met wat peper en zout naar smaak.

 


 

Tips

Als je merkt dat de mayonaise maar niet wil binden, kan je altijd een scheutje water toevoegen. Lukt het nog niet en wil je het mengsel toch niet weggieten? Dan kan je eventueel een nieuwe kom nemen met een nieuw eitje en wat mosterd. Voeg eerst wat olie toe en voeg dan het ‘mislukte’ mengsel beetje bij beetje toe. Negen kansen op tien kan je je mayonaise redden.

Ga voor een kwaliteitsvolle olie, het is immers je belangrijkste ingrediënt.

Met 1 ei kan je al gauw een grote hoeveelheid mayonaise maken. Blijf olie toevoegen tot je de gewenste portie verkrijgt.

»

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *